Més enllà dels materials comercialitzats presents a la nostra materioteca, hi ha materials que amb prou feines s’esmenten per estar subjectes a prejudicis socials, morals o religiosos, com poden ser els materials produïts pel cos humà i, per tant, altament renovables. Es tracta de materials tabú.
Materfad s’ha interessat per aquests materials des 2017, quan va organitzar l’exposició Materials Farm. Posteriorment ha realitzat workshops el 2019 i 2021 amb l’ADCE i CaixaForum, respectivament, i seguirà investigant sobre aquest tipus de materials al llarg de l’2021 i 2022, amb la intenció d’organitzar diverses exposicions pop-up sobre aquesta temàtica.
La paraula tabú (en plural tabús) procedeix del polinesi “tabú”, que significa “allò prohibit”.
Us presentem a continuació una selecció de tres materials tabú realitzats a força de cabell humà i, per tant, una font inesgotable de recursos l’ús dels quals en l’actualitat es limita poc més que a la realització de perruques o com a fertilitzant natural (d’ús molt minoritari), encara que en l’antiguitat o en cultures orientals s’ha fet servir per a coses tan diverses com la creació de teixits, la fabricació de pinzells i brotxes, cosir punts de sutura i un llarg etcètera.
Aranea (Latin: Spider), part of Capillium project, is a lace piece named after using ‘spider’ structures in the patterning. It is made with 100% human hair.
Capillium (llatí: cabell) és una investigació sobre les possibilitats d’usar cabell humà en tèxtils. Aquesta col·lecció contemporània de guarniments teixits i puntes de coixí també presenta crinera de cavall tenyida de manera vívida, però en última instància presenta el cabell com un material que és atractiu, però que posseeix components foscos de la vida i la mort a causa del seu ús històric com memento mori.
Kera-Plast
Kera-Plast és un material rígid, biodegradable i renovable de cabell humà. El material, a força de queratina, es genera fusionant les tècniques tèxtils tradicionals amb l’emmotllament per termocompresió. A través d’aquest procés, les fibres capil·lars s’enganxen sense necessitat d’aglutinants addicionals. El resultat és un material rígid, que recorda el plàstic a causa de la superfície brillant, repel·lent a l’aigua i a la translucidesa combinada amb diversos patrons i possibilitats de disseny de superfícies en 3D. A l’introduir el cabell humà com una base material comú, Kera-Plast proposa un sistemes cap a una circularitat holística.
Hair Matter(s) by Alix-Marie Bizet. Photo credits: Juliette Delforge
Domesticat, afaitat, tenyit o allisat, el cabell és un material que els humans han utilitzat durant segles per construir un retrat de si mateixos. El cabell humà es pentina i es dissenya perquè sigui un indicador social entre les persones per comunicar el seu estat i afiliacions culturals. Encara que l’estat original del cabell es caracteritza per textures i colors ricament diversos, la nostra idea de cabells s’ha estandarditzat constantment al llarg dels anys per la indústria cosmètica, els mitjans de comunicació i les convencions socials, de manera que és similar a un uniforme.
MaterFAD és el Centre de materials de Barcelona, creat i impulsat pel FAD, Foment de les Arts i del Disseny, amb 3 missions: la generació, la transferència i la divulgació de coneixements sobre materials innovadors. A MaterFAD actuem com un observatori de futur, realitzant recerca i vigilància tecnològica amb el punt de mira posat en la innovació, la sostenibilitat i la creativitat a través dels materials.
Des del Clúster MAV treballem intensament per oferir una proposta de valor diferencial als nostres socis d’acord amb els nostres valors: compromís, excel·lència, col·laboració, implicació, qualitat i confiança.
Contacta
Milà i Fontanals 14, 1r 6a
08012 Barcelona
622 547 788
info@clustermav.com